Moco museum
Dé Trekpleister voor millennials

Banksy is een artiest die ik al jaren volg. Ik bewonder zijn werk en de boodschap die hij geeft aan de wereld als artiest. Voor mij is dat genoeg motivatie om het Moco museum te bezoeken. Immers ben ik er nooit toe gekomen om het Moco museum te bezoeken. Ik nam de gelegenheid om voor het vak Smart Culture en mijn persoonlijk dossier een bezoek te brengen aan het museum. Als student krijg je korting. Tot nu toe hadden alle werkvelden die ik heb bezocht geen studentenkorting. Ik zelf vind dit een mooi initiatief, want als student heb je een breed aanbod aan vrijetijdsbestedingen. Alleen niet altijd hebben studenten hier het geld voor. Vaak kiezen veel studenten iets op basis van een budget. Korting kan een stimulans zijn voor studenten om het Moco museum te bezoeken.
De eerste Indruk
De rij was lang, alhoewel in vergelijking tot andere musea op het Museumplein de wachttijd meeviel. Na 15 minuten wachten waren wij binnen, de ticketscanner gaf meteen tips aan ons. Ik kon dit erg waarderen want tips van een insider zijn altijd prettig. Alle kunstwerken waren overigens in het kader van street art. De eerste drie etages waren merendeels kunstwerken van Banksy. Ook waren er een paar kunstwerken te zien van onder andere Warhol, Basquiat en Koons. Tenslotte waren er in de kelder en een deel van de eerste verdieping kunstwerken te zien van de twee broers Icy en Sot, ook bekend als de Iraanse Banksy; wegens hun controversiële werk, worden zij zo genoemd. Zowel Banksy als de twee broers hebben thema’s gekoppeld, aan hun kunstwerk waar ze kritiek geven op de samenleving en overheid. Het is bijzonder om te zien dat door middel van kunst, mensen toch even wakker worden geschud. Dat lukt erg goed, ik zelf moest na het bezoek nog steeds denken aan de onderwerpen die Banksy aankaart.
Minpunten
Moco museum is niet groot terwijl alle zalen stampvol zijn, dat kan soms erg vervelend zijn. Regelmatig botsen bezoekers tegen aan elkaar wegens de drukte. Dit is erg jammer want hierdoor heb ik niet alles rustig kunnen bekijken. Ik raad het Moco museum aan om net als het Van Gogh museum het timeslot systeem te hanteren. Hiermee wordt drukte voorkomen en ontstaat er spreiding. Een ander verbeterpunt is de muziek, niet de muziek maar geluidskwaliteit daarvan. Muziek werd afgespeeld door middel van een bluetooth muziek box. In mijn beleving zag dat er een beetje onprofessioneel uit tussen al die bijzondere kunstwerken.
Innovatie
Mijn grote compliment voor de App die de museum heeft ontwikkeld. De App biedt de gebruiker aan om door middel van augmented reality de kunstwerken op een andere manier te ontdekken. Het viel mij op dat er veel animo was bij de bezoekers, vele van hen gebruikte de App ook tijdens hun bezoek. Tenslotte was de 3D kamer van de artiest Ron Liechtenstein indrukwekkend en innoverend. Als bezoeker ben je als het ware letterlijk in een schilderij. Ik merkte dat veel jongeren de kamer gebruikten om Instawaardige foto’s te maken voor hun Social Media. Moco museum speelt naar mijn mening goed in op de trend Social Media.


Maak jouw eigen website met JouwWeb